Milyonlar tarafından tanınan Coco Chanel’in çocukluğu, maalesef kariyeri kadar parlak değildi. Küçük yaşta annesini kaybetmiş, babası da ona iyi bakamayacağını düşünüp çocuk esirgeme kurumuna bırakmıştı. Burada gönüllü olarak çalışan rahibeler Chanel’e dikiş dikmeyi öğretmişlerdi. Moda efsanesi olmadan önce bir çorap dükkanın da tezgahtar olarak çalışıyordu. Müzik sektöründe de şansını denemiş fakat bu yolun kendisine göre olmadığına karar vermişti. Hayallerin de hep tasarımlarıyla ünlüleri giydirmek başarılı olmak vardı. Gerçekten de modada unutulmazlara imza attı, korselerin kadınsı giysilerin en yaygın kullanıldığı dönemde, o buna uyum sağlamayarak pantolon giyen ilk kadınlardan biri oldu, bu davranışı bulunduğu dönem için bir devrim niteliğindeydi.
1920’lerde ilk parfümünü piyasaya sürdü. 1926 da küçük siyah elbise koleksiyonuyla çığır açtı. Çoğu kadının gardrobun da mutlaka bir tane olan sade siyah elbisenin startını Chanel verdi. 1930’lu yıllarda Atatürk Türk Silahlı Kuvvetlerinin üniformalarını Coco Chanel’e tasarlattı. 1980’lere dek Türk Ordusu onun imzasını taşıyan üniformaları giydi. Chanel tasarladığı giysiler de konforu öncelik olarak almaya özen gösterdi. Erkek giyiminden ilham alıp, erkeklerin giydiği parçaları kadınlara uyarlayarak dönemin moda kurallarına meydan okudu.
Hiç evlenmemiş, ‘’bir erkeğe bir kuşa yaslanacağımdan daha fazla yaslanmayı hiç istemedim’’ demiştir. Westminster Dükü olan zengin Hugh Grosvenor dan gelen evlenme teklifini reddederken şu sözleri kullanmıştır: ‘’Westminster ’in Düşesleri oldu ama sadece bir Chanel var!’’
Coco Chanel markasını bilip hayatını da öğrenince bir kadın olarak başarısı ile daha da bir gurur duydum. Başarılı insanların mutlaka bir acıdan geçmişliği tesadüf müdür bilmem ama böyle bir gerçeklikte var. Belki de Chanel olmasının yolunda ki duraklardan biri de çocuk esirgeme kurumuydu. Meydan okuyan kural tanımaz yanını küçük yaşta kendi ile baş başa kalmasına borçlu olabilir… Kendini ve yapabileceklerini erken yaşta keşfetmek ne istediğini bilip yollarını ona göre şekillendirmek için harika bir pusula. Chanel’in idolü de pusulası da kendisi olmuş. Hiç evlenmeyişinin sebebi babası tarafından uğratıldığı hayal kırıklığı olabilir, belki de bir tek bunu onaramamıştır ruhun da.
Tek bir kişinin çok şeyi değiştireceği inancım böyle hayatlar okuduğum da daha da kuvvetleniyor. Kadının içinde ki güç o kadar kuvvetli ki, sadece farkına varmak gerekiyor. Tek başına yansımana güvenerek ondan güç olarak istersen tüm dünyayı sallayabilirsin.
Cesaret, istikrar, güç ve sevgi, fanuslara bunları koyup ihtiyaç dahilinde kıralım ve kullanmaktan hiç korkmayalım.